Forarbejdet til et træskål. Skålens form bliver først til hugget med en lille hånd økse.

Skålen bliver bagefter omhyggeligt hulet ud.

Skålen er fremstillet i Kirsebærtræ som er velegnet til husgeråd og spiseredskaber, veddet er smukt og tæt og med mindre garvesyre, til at ødelægge smagen på fødevarer.


Fibulaer

To smukke enkle håndsmedede fibulaer, henholdsvis i sølv og kobber, en fibula blev anvendt til at lukke kjortler i halsen og større typer blev anvendt til kapper.

Kniv og spisenål

kniv og spisenål special lavet til mig, knivens skæfte er i Guldregn og kniven er håndsmedet, spisenålens skæfte er eg og masurbirk.


Umiddelbart var tidens knive ikke ergonomiske, men jeg forlangte at den skulle ligge godt i hånden. Kniven er god både som spise/køkkenkniv og smørrekniv.


Spisebestik

I middelalderen havde man sit eget personlige spisebestik man havde med sig, selv ved fyrstemiddage forvendtedes det at man medbragte sit eget bestik, her er vist en spisenål, men man havde også gafler med 2 tænder, jeg har en skåret i kirsebær træ.


Mine nye støvler

Mine håndsyede støvler er, er syet af Saxen, der har syet flere par støvler til sig selv, han syntes nu at det var en del sværere i størrelse 37, end til en størrelse 42!

Man skal have stærke fingre og hård hud for at sy sko i hånden, men det kan lade sig gøre, med et godt mønster og lidt tålmodighed.

Efter skoene er syet bruges der store mængder af læderolie til at få skoen tilpasset foden, men så bliver den også helt individuelt  "fodformet"!

Hvad Saxen ellers har gang i:

Nye Remsko

Nye Møbler

Saxens middelalder tatovering


At skabe tingene selv

Man kan efterhånden købe sig til meget middelalder udstyr, men det er billigere og mere udfordrende at lave mange af tingene selv -derfor har Saxen bla. selv syet teltet og støvlerne, udover han også selv smeder ildkurve og laver kister til udstyr, det er altid dejligt at have kister nok til sine ting når man er ude på de forskellige markeder.

Det er også gennem det at selv skabe tingene, der gør at man kommer tættere på middelalderens mennesker: "hvorfor gjorde de lige sådan?" Ofte får man svaret, når man selv går i gang med opgaven!


Her er nogle eksempler på Saxens smedede ildkurve:

4 mindre ildkurve med jordspyd


En stor smuk ildkurv, der er god til at have med på markeder.

Fungere som lidt ekstra varme i sommer natten, det er jo ikke altid varmt i sæsonen og som gadebelysning og stemningskaber i teltlejeren.

Ildkurve har ekstisteret langt tilbage i historien og i mange kulturer i næsten samme design.

Indendørs

Indendørs eller telt udgaven af en ildkurv, ildkurven har en smuk håndsmedet kæde, men der er også en bord model med fod, eller fødder.

Efterhånden har flere middelalder grupper eksempler på Saxens forskellige typer ildkurve!


Saxen anvender selv en hænge ildkurv i teltet om natten, den hænger fra et tværpind fra midter teltpælen og kan svagt anes på billedet nedenunder.


Messing lygte 

Ny messing lygte med Saxens krydsede pile og tempelherre kors, på billedet kan man ikke se at lygten både er til ophængning i kæde og som bordmodel.


Teltet

Inde fra det meget store 6 kantede telt, teltet og den sammensættelige "feltseng"  og kisterne er fra eget værksted.


Snittebænken

Saxen har fået sin snittebænk helt færdig, snittebænken bliver anvendt bla. til Bødkerarbejde som tønder og spande.

Saxen

Saxen har været "i Middelalderen" siden 1995, han kom i kontakt med miljøet gennem en kollega. Og da han hørte at man kunne få penge for at slå andre i hovedet med et sværd syntes han det lød helt perfekt!

"I middelalderen" er Herr Saxen Tempelherre og bære en replica af en middelalder Tempelherre ring.


Har bla. arbejdet i Hvide Horse og Fionia i en årrække, derefter 5 måneder på Bornholms Middelalder Center og kampgruppen Milites, samt Sankt Knud Gilde.


Med i Moesgård Smedelaug. I dag freeelancer han i forhold til middelaldermarkederne.


Saxen har også fortalt om våben og våbenbrug, bla. på Tøjhusmuseet og i forbindelse med de forskellige kampshows.


Saxen bor i Odense og arbejder til dagligt med historisk håndværk i Jernalder landsbyen der ligger lige udenfor Odense.


Saxens egen hjemmeside:  www.herrsaxen.dk


Saxens håndværk og husflid

På siden kommer der eksempler på nogen af de ting Saxen går og laver til middelalder regi. Vidensudveksling er meget vigtig i forbindelse med middelalder reenactment, man kan ikke vide eller kunne alt og slet ikke fra starten, derfor er det vigtigt at kunne hjælpe hinanden.


Træ skål