Levende historisk formidling


Billedet her er fra træningsdagene på Nyborg slot 2009, hvor kampgrupper fra forskellige steder i Danmark kunne deltage i træning og undervisning fx. i den tyske skole, træning i kamp med halvanden hånds sværd, samt afvæbning, på billedet ses liniekamp.

Et par Herre i panser og plade. Nyborg Slot.


Der skal træning og erfaring til, for at kunne give en kvallitets opvisning til publikum, gennem sommerens mange markeder.


Træning i afvæbning, det drejer sig om at få sværdet fra modstanderen, det ser nu ikke helt let ud!


Til undervisningen på Nyborgslot var der ikke noget krav til tøj, da det ikke var for et publikum. Men alle interesserede var meget velkomne, til at komme og kigge og der var der rigtigt mange der gjorde.

Selv om det ikke var opvisning, stod mange rigtigt længe og kiggede og det var utroligt som selv meget små børn, bare stod og var helt stille og fascinerede af det der foregik.


Det siger mig noget om at middelalder formidling kan foregå på mange forskellige måder med suksess!


En næsten autentisk middelalder hund, der er

med ude på marked.


Mere om reenactmentdragter og tilbehør.


Video fra en reenaktment af slaget ved Grathe hede.

 

Video fra Spøttrupborg Middelaldermarked 2009

Lidt om reenactment

Reenactment drejer sig om at forsøge at levendegøre historiske perioder, i det her tilfælde er det den spændene middelalder, gennem periodens dragter, hverdags liv, madlavning, håndværk, opføre historiske slag eller opvisning af kampteknikker.


Ofte sker det at folk spørger om man er rollespillere, det er vi så ikke. Nogen har en baggrund som rollespillere eller dyrker rollespil ved andre lejligheder, og har så fået en interesse for at arbejde indenfor en klart defineret historisk ramme.


Saxen med Bregnekrone på Esrumkloster, han er

ved at fremstille en rive..


Med historisk baggrund

Den historiske ramme er en udfordring, at skulle kunne give et autentisk indtryk på publikum: Vi er ikke eventyrs figurer, men forskellige slags folk fra middelalderen, og at gøre det godt og rigtigt kræver at man sætter sig ind i perioden.


Fra Spøttrupborg.


Der er en balance gang når det drejer sig om at være reenactor/aktør, at være så historisk autentisk som muligt, med den praktiske kunnen og økonomi man nu har, da udstyr bekostes af en selv og gruppen, og da der er mange unge mennesker, er der økonomiske en faktor, der spiller ind, når det kommer til at realisere dragter og udstyr.


Lejerliv ved Spøtrupborg, på en varm dag.


Middelalder Reenactment tiltrækker mange unge mennesker, men markederne er præget af folk i alle aldre.


Sammenhold

Blandt aktørene er der en stor forståelse for at hjælpe hinanden og få nye kontakter. Udlåne udstyr og få lov til at overnatte hos andre grupper, hvis man kommer til en event alene.


Man holder øje med hinandens børn og "middelalderbørn" ved at de bare skal søge hjælp hos en der er i "tøj" så får de hjælp, det giver meget stærke og initiativ rige børn -og de er ret fantastiske at opleve!



Middelaldermarkeder i hele europa

Det vil være forskelligt hvor meget folk gør ud af at være aktører og hvor meget man lever sig ind i sin rolle - og hvor meget tid man anvender på det.

Nogen er kun ude et par gange om året og andre turnerer rundt hele sommer halvåret, til de mange middelaldermarkeder og middelalder festivaler der er i Danmark og europa.