Moden i middelalderen

Reenactment tøj

Dragtmønstre og beskrivelser

Dragter fra tidlig Middelalder

Dragter fra senmiddelalderen

Nordbodragterne 

Hatte og slør

Jakker og frakker

Dragter med plissering

Bliaut og Dalmatica

Særke og broger

Bælter og tasker

Sko og støvler 

Tekstiler

Smykker

Frisurer og skønhed


At komme godt igang med projektet

Da jeg skulle hurtigt i gang med sæsonen 2009, må jeg indrømme at tankerne rumlede lidt rundt i mit hoved om morgenen: kunne jeg finde ud af at klippe stoffet til en kjole og nå at få syet den i hånden (ingen symaskine), men da tiden for Esrum kloster nærmede sig, var der ikke andet at gøre end at se at komme i sving!

Jeg havde kigget i alverdens bøger og på nettet for at finde noget mere viden og inspiration.

Det var også der at jeg fandt ud af, at reel viden om middelalderens dragtskik ikke altid står helt klart for historikerne - og kunstens billeder og middelalderne virkelighed ikke er helt det samme.


Men nød lære jo nøgen kvinde at spinde, og jeg fik syet min første kjole på trods af min tvivl om egne evner, og en hvis forvirring omkring det historiske.


Jeg vil lige tilføje at jeg har dyrket dragthistorie fra barndommen, og specielt middelalderen, men måske mest den sene del af perioden, nu hvor jeg skulle sætte mig ind i emnet igen, opfattede jeg nye facetter og udfordringer.


Nu hvor jeg skal i gang med nye dragter, så er det blevet mere vanskeligt, for nu skal jeg jo afprøve nogen af de ting jeg har fundet ud af og prøve noget nyt. Og der er jo altid nogen praktiske sy detaljer jeg gerne vil have helt styr på.

Middelalder aktør

Det man har brug for er en praktisk velsyet og velsiddene dragt, der kan bruges over lang tid.

Udenlandske sider med reenactment udstyr er ofte fyldt med prinsessekjoler og blik rustninger og strikkede ringbrunjer, og ofte både ukorrekte og ret uanvendelige til almindelig brug på et marked.


Hvis man tager på middelaldermarkeder og kigger på dragter, er der desværre rigtigt meget tøj som bliver anvendt der er dybt ukorrekt, men fordi det ses gentaget, inspirere det desværre til mere af samme slags: indsatte kulørte kiler i kjoler og mange helt forkerte snørre effekter anbragt sære steder.......Og meget andet der høre til i et fantasy/rollespils univers, ikke til middelalder reenactment.


Og hvorfor iføre sig rollespils dragter som middelalder aktør?, når der faktisk er skønne eksempler på rigtige middelalderdragter i form af billeder, skulpturer og fund, at arbejde efter.


Der er dog rigtigt mange der gør sig umage, og arbejder på at dragter og udstyr bliver bedre og bedre med erfaringen og økonomien.


De små og store detaljer der er så tæt på det historiske, er med til at man selv og andre bliver klogere på tiden, hvordan fungere det når det anvendes? Hvordan føler jeg mig anderledes, i forhold til mit "normale" liv.

De erfaringer er også noget man tager med i når man laver nye dragter/tilbehør, eller arbejder på sin aktør/reenactment personlighed........var den alt for stramme kjole et godt valg til arbejdsdragt på et marked? Skal der sys en bedre forstærkning på en mande skjorte så den kan holde?

At opdage virkeligheden, ved at bruge tøjet, forstår man hvorfor man i middelalderen gik klædt som de gjore, specielt dem der skulle gøre et stykke manuelt arbejde, eller i kamp.


Netop det grænseoverskridende i fx: At skulle spankulere rundt i hoser, evt. med skamkapsel som mand, eller være uden mascara og med håret tildækket som kvinde, for hvem er man nu?

Men det er netop de erfaringer, der er med til at gøre en klogere som reenactor, og det er også sjovt at bemærke andres reaktioner. Ved at turde gå ind i middelalderens detaljer bliver man "stærkere" som middelalder aktør.


Hvad har man brug for?

Men hvad har man grundlæggende brug for, til at kunne klare sig udendørs i middelalder gear? Et fuldt udstyr:


Mand:

Over tunika i Uld eller hør

Under tunika/skjorte i Hør

Broger(underbukser)

Hoser,

En kappe

Bælte

Bæltetaske(r)

Sko/støvler

Evt. Strudhætte, hue


Kvinde:

Overkjole

Evt under tunika

Særk

Nålebundne strømper hvis man bruger remsko

bælte, læder/brikvævning

Bæltepung

Kappe

Sko/støvler

Hovedlin/hovedkappe

Evt. Strudhætte


Det er så det mest grundlæggende beklædnings genstande, mange klarer sig med en hel del mindre og nogen med mere!

Her er vist en komplet mandsdragt, hue, bælte, broger, bæltetaske, hoser, skjorte, tunika, overtunika og kappe. Dragten kan supleres med en strudhætte!


God stil som aktør

Det er vigtigt at tøjet, er rigtigt til en, det skal ikke ligne et udklædnings kostume og det er ikke nok at se "middelalderagtig" ud.........når det gælder rollespil kan fantasien boltre sig, når det gælder at finde på en personlig dragt. 


Derfor kræver middelalder reenactmernt lidt forudgående undersøgelser af de faktiske dragter og udstyr.

Som aktør skal man jo kunne formidle en historisk periode, og kunne anvendes af bla. museer og det kræver en ok troværdighed i det man bringer med sig. Publikum er jo heller ikke nødvendigvis uvidende når det gælder middelalderen, så nogen kan godt se forskel på om dragter og tilbehør er bare rimeligt korrekte.


Dragter og tilbehør til reenactment

Når man er ude på markeder, har man brug for tøj der fungerer, på en markedsplads: der er bål, mudder, teltpløkker, ting der pletter osv. Samtidigt skal man skal være i stand til at arbejde med tøjet på, det sætter nogle krav til dragten, hvis man skal blive glad for den.


Det ikke skal virke som et kostume -man skal helst se ud som om det er sådan man altid ser  ud  - og det er ikke sikkert det er noget man finder sin "middelalder stil" lige den første sesong. Udstyret bliver mere autentisk når det har været anvendt i nogen tid.


Pircinger og øreringe er ikke middelalder, måske nogen har båret øreringe, men det har ikke været almindeligt i danmark og hvis har det været båret af mænd. Det er lidt surt, jeg har ellers altid øreringe og føler mig lidt bar uden!

Men som sagt middelalder møer og svende går ikke med næseringe, eller øjenbryns pircinger, så ryger middelalder stemningen!


Fodtøj er væsentligt for helheden, det er fristende at finde noget der ligner, eller beholde sit almindelige fodtøj på, men det ødelægger ideen med reenactment.


Sminke har været båret af de rige, idealet for kvinder var et gennemsigtigt nøgent look. Så mascara og koohl om øjnene er meget langt fra tidens stil og ideal.


Læs mere om middelalderens skønhedspleje

Mange anvender kontaktlinser

når de er aktører, hvis man ikke

lige vil få lavet sig et par rigtige middelalder "Doktor briller"

Søg viden, det er spændene!

Kontrastfarvede kiler i nordbo kjoler er en anden uskik, som det nok er svært at få udryddet, på trods af, at de hverken kan findes på billeder eller som fund fra tiden. Alligvel hærger den type kjoler de fleste middelalder markeder! Sy en kjole med slidser i siderne og en kontrast farvet underkjortel istedet, så er det historiske helt på plads og det ser super flot ud!

Der er mange spændene dragt modeller og massere inspiration hvis man kigger grundigt på billeder og beskrivelser fra tiden.


Og der er mange typer beklædning jeg ikke endnu har set nogen aktører gå i, men hvor der er udmærkede kilder, for at kunne rekonstruere modellen. For det vil kun gøre markederne endnu mere interessante, både for os selv og puplikum, med så meget forskelligt spændene tøj fra perioden.

Snørre ender i messing  med agern motiv og uldsnore til snørring af dragter.


Identitet

At være aktør kan være en personlig udfordring, det kan godt kræve en tilvænning at finde sig selv, som middelalder menneske, at give slip på nutidens syn på hvordan man skal ser ud.

Og for kvinder at have et helt andet skønheds ideal uden make-up og en push-up bh.


En anden skønhed

Jeg skal som aktør forrestille at være gift, derfor har jeg hovedlin på hele tiden, øv øv, hår pynter jo og såden et hovedlin kan godt stramme hvis det skal sidde! 

Normalt bruger jeg altid lidt mascara og noget på læberne og øreringe -men ikke når jeg er "i middelalderen"!

Jeg kan så trøste mig med, at jeg om ikke andet, passer ret godt, til den tids skønheds ideal!

På den anden side har det også ændret mine vaner til dagligt, nu kan jeg sagtens være i mit bedste tøj og uden mascara, på trods af mine lyse øjenvipper.


Jeg har også opdaget at den gifte kvindes ærbare dragt, er med til at man ændre karakter, der faktisk bidrager til trollen som reenacter, jeg har en værdighed og en styrke, ved at slippe min nutidige stil.


Drøm eller realitet

Middelalder reenactment er ikke det bedste sted at udleve sin indre prinsesse, højerestands dragter er svære at kopiere uden det ligner dårligt udførte karnevals kostumer, og de er ikke ret egnede til markedsbrug, der enten er meget støvet eller mudret og i ujævnt terræn.


Og ikke mindst: i middelalderen kunne fine kvinder ikke færdes alene, der var rigtigt meget de ikke kunne, og måtte, eller det var for reelt farligt, i forhold til mere jævne kvinder.

Så hvis man tager sin rolle på sig, så skal man have et helt følge af folk, hvis man vil optræde som en middelalder adelskvinde/Prinsesse. Der er det meget nemmere, bare at være "en af de andre kvindfolk" og kunne futte frit rundt på markedspladsen og hygge sig.


Det er mest til specielle events/lejligheder man kan smutte i sådant et gala dress, for fx. at reenacte noget fra historien.


Hvor autentisk?

Der er forskellige syn på hvor meget man skal gå op i det historisk "korrekte", det er vel en ballance gang hvor tid, økonomi skal kunne hænge samme.

På den anden side, hvis alle sjusker med detaljerne forsvinder meget af ideen og magien. Sagen er at tingene skal gøres, så det evt. lidt uautentiske helst ikke stikker i øjnene, indtil man har fundet en bedre løsning.


Nutiden kommer luskene

Som aktør forsøger man at få gemt: Colaflasker, ligthere og alt det andet moderne, der har det med at krybe frem fra sit skjul ustandseligt -det er en kamp der er svær at vinde! Det er ikke sådan at skulle illudere middelalder kulisse fultime i en weekend, når man nu lever i 2012.


Til gengæld kan man give folk en på opleveren, når man dukker op i det nærmeste supermarked, i fuldt middelalder dress!

Seriøs reenactment, Danehirden i deres bedste!

Godt eksempel hvad man kan slippe af sted med

når man har fået middelalder ind under huden.... Jeg har så bemærket at der også er kommet mere og rigtigt veludført tøj til siden dengang.


En god start

Jeg kan anbefale at man kigger på forskellige opmålinger af fundne dragter, det kan findes på nettet og i bøger (du vil finde henvisninger på links siden) Det er godt at forstå grundopbygningen af en tunika og det forskellige variationer, fra den mere enkle T model til de mere skræddersyede variationer.

Middelalderens kvinder har haft mønstrene i hovedet og formentlig ofte brugt personen som gine, under processen. Og hensynet til at få stoffet til at række til mest muligt har været meget vigtigt.


Derfor kan man i princippet klippe sin dragt uden snitmønster hvis man kender middelalderens metoder til at klippe stoffet op til en kjortel.

Nålestrikkede muffedisser og et håndvævet bælte.


Håndsyet elle maskine?

Saxen kan får nyt tøj til at ligne jordfund på en halv dag -Og det er ikke nogen overdrivelse! 

Så jeg ofre kun håndsyning i hele dragten til mig selv, men alle synlige sømme er dog syet i hånden også til Saxen.


Generelt siger man at synlige sømme skal være syet i hånden, når det er til reenactment brug og ikke synlige sømme kan nøjes med at blive syet på maskine.


Personligt har jeg det bedst med at mit tøj er syet i hånden, jeg kan vise det frem når jeg ikke har det på, og jeg ved at uanset hvordan folk vender på kjolen, er alt med håndsømme, en anden grund er at tøjet bliver mere smidigt og elastisk, ikke fordi jeg syr sjusket, men fordi hvert sting er tilpasset stoffet og sømmen, der bliver mere "liv i kludene" når det er håndsyet!

Syteknik

Tøj fra middelalderne er i de fleste tilfælde syet rigtigt godt og man har fundet dragter hvor sømmene var lige så tætte og flotte som om de var syede på maskine, derfor skal man ikke tro at en sjusket syet dragt skulle være specielt middelalder agtig, sømmene har skulle holde i mange år. Jo, man har fundet dragter og fragmenter der ikke var velsyede, men det er ikke normen.


Den "prik syning" man ser på nordbodragterne og man ofte anvender i aktør tøj, er i de fundne nordbo dragter, en smuk, dekorativ, ret tæt syning, ikke store klodsede sting, for middelalderens mennesker forsøgte at tage sig så godt og værdige ud som nu deres situationen og pengene rakte, deres daglige dragt skulle fungere og man skulle se "anstændig" ud! Mere om syteknik: Mønstrer og beskrivelser


Dragt Materialer og farver

Stofferne er ren uld, hør og silke. Forskellen på sommer og vintertøj har været ret begrænset og man mener at man har gået i uldtøj hele året. Fra billeder ser man at bønderne arbejdede i skjorte eller en særk.

Der skulle være ok belæg for at hørkjortler var anstændige nok til hjemmebrug og rundt i det nærområde man arbejdede i, omkring ens bolig eller lejer.

Men finere folk har måtte klare varmen med anstand.


Det at der ikke er forskel på sommer og vinter tøj behøver vi ikke at gå så langt tilbage i historien for at finde, det kan godt virke mærkeligt i dag, og man kan undre sig hvordan folk klarede det om sommeren.


Farvevalg skal overvejes i forhold til hvilken stand man skal forestille at tilhører.

Og vælg stof i ikke alt for kunstige toner eller skarp lys babylyserød og stærk laksefarvet der let ser mærkeligt ud til markedsbrug, især hvis de ser meget moderne ud i farven, selvom dybere rosa og laksefarvede toner blev anvendt i middelalderen.

Farver kan se mere eller mindre middelalderagtig ud, der er også nogen farver der kommer til at se mere kemiske ud når de bliver vaskede og bleget af solen, hvor mere naturlige og milde farver ældes med ynde.

Middelalderens dragter var meget gerne i primærfarver som blåt, rødt, grønt og så ellers "bløde" ikke så lyse farver og naturfarver som den grå, hvide og brune uld.


Middelalderen havde farver nok, til at man kan finde en middelalderlig udgave af ens egne favorit farver.

Man kan også overveje at købe stofferne ufarvede og selv plantefarve dem, det er ikke altid man kan finde uld og hør i de farver man kunne tænke sig.

Mere om middelalderens forskellige textiler






Links


www.cottesimple.com Her er der instruktioner om hvordan man får en god pasform i en middelalder kjole og mange andre tips og forklaringer på at sy middelalderdragter.


Cynthia Virtue medival clothing pages

Mange instruktioner på at sy middelalder dragter og tilbehør.


Dame Hellen Endnu en omfangsrig side om at sy middelaldertøj


Historical needelwork resourses Lidt om middelalderens syteknikker


Sarah Thursfield Eksempler på reenactment dragter


Medeltidsmode En butik med webshop i  Staffanstorp Hendes bod er også med på mange danske markeder i løbet af sommeren.

Ita-Textiles Gode kvaliteter, forretningen levere til flere danske middelalder grupper.


Textilarkeolog Rekonstrueret uldstof som det man har fundet fra Vikingetid

Der er mange flere links om dragter og syning  på linksiden.